Песимист е бесарабският българин Дмитрий Петков, че краят на войната в

...
Песимист е бесарабският българин Дмитрий Петков, че краят на войната в
Коментари Харесай

Бесарабски българин: Надявахме се войната да свърши бързо, но за съжаление краят й не идва

Песимист е бесарабският българин Дмитрий Петков, че краят на войната в Украйна ще настъпи бързо.

В Деня на независимостта на Украйна, когато се навършват и 6 месеца от началото на войната там, през персоналната си история в " Здравей, България " по NOVA за войната и мира вговорят бесарабските българи преподавателят по история проф. Михаил Станчев и Дмитрий Петков.

Проф. Станчев: „ Всеки ден се надявахме, че на следващия ден ще свърши. Особено в първия фаза на войната, която беше най-сложния период на тая инвазия. Днес, след 6 месеца, аз си мисля, че ние приказваме за нея като за събитие, което е измежду нас ”.

Преподавателят напомни, че от първите включвания от Харков за NOVA е разказвал за обстановката на място, след това с жена си са пристигнали в България, само че тя към този момент се е върнала назад. „ Тази заран отново бомбардират, всеки ден бомбардират Харков. През деня почти е безшумно. От 10 вечерта до 5 сутринта бомбардират ”, разказвала тя.

Сега той вижда няколко трендове: ”Макар че за нас беше сякаш ненадейно, тази война се приготвяше от дълго време. Русия правеше всичко, започвайки още през 2014 година да се приготвя за пълномащабната инвазия, да се приготвя петата колона. И тази пета колона е употребена на 100% ”. Той уточни данни от разузнавачи, че агентурата на ФСБ в Украйна не е по-малко от 5 000 индивида. И макар че Украйна е подхванала ограничения против това, към момента по думите има още доста.

Професорът дефинира като значим извод и друго: „ Украйна разруши мита за втората войска в света – съветската ”. И уточни това, което го безпокои: " Европа стартира да се уморява от обстановката ".

В зкалючение съгласно него: " Войната няма да свърши на следващия ден. Активната фаза ще продължи до зимата, напролет – в случай че не стане нещо в самата Русия - тъй като там има главно несъгласие сред ФСБ и генералитета и армията, 8 генерали починаха на фронта.  Второто събитие е, че руснаците не желаят да водят война за упоритостите на Путин. Затова той мина към различен вид война в края на 6-тия месец – бомбардировки от надалеч, от територията на Русия. Това е различен принцип във воденето на война. Това е принципът на терористическите офанзиви ”.

Дмитрий Петков се включи от Одеса: „ За тази половин година – привиква се, за благополучие или за жалост. В Одеса, за разлика от Харков или Николаев, или другите градове, почти обстановката е много спокойна и постоянна. Кафе, бира, разходки – това го има ”. Но той изясни, че доста хора са изгубили работата си. Има проблем и когато се пусне „ въздушна паника ”. А и към момента се живее под комендантски час от 23 часа до 5 часа сутринта.

„ Ние всички се надяваме, че мирът ще стане по-бързо и по-скоро. Обаче аз за себе си си означавам по какъв начин с времето всеки от нас говореше: " Ето, до Великден, до 9-ти май, след това - до лятото това ще свърши ".Сега разбираме, че с всеки месец ние удължаваме времето, когато по нашите преценки ще свърши войната. Да, надяваме се за по-бързо, само че разбираме, че, за жалост, войната се удължава ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР